УНИЦ L2TP VPN

VPN (виртуелна приватна мрежа) технологија омогућава сигурно повезивање корисника који се налази на удаљеној локацији (код куће, у иностранству итд) са мрежом своје матичне инсититуције коришћењем већ постојеће мрежне инфраструктуре, као што је Интернет. Сви корисници са Универзитета у Крагујевцу који поседују @kg.ac.rs универзитетске налоге могу да користе УНИЦ VPN сервис.

УНИЦ-ов VPN, за разлику од АМРЕС-овог користи другачији протокол који је већ уграђен у Windows оперативне системе, па није потребна инсталација додатног софтвера. И један и други су подједнако безбедни, тако да је избор АМРЕС или УНИЦ VPN-а ствар личне преференце.

У доњем левом углу екрана kликните на windows тастер и укуцајте: network. Кликните на Network status.


У прозору који се отворио, одаберите VPN.


Кликните на дугме (+) поред кога пише Add a VPN connection.


На следећем екрану, попуните поља као што је приказано на слици и кликните на Save. У поље Pre-shared key упишите unicKG2021

Кориснички подаци (username, password) који се овде користе су исти као и за ваш е-mail налог.


После снимања, на екрану ће да се појави иконица на којој пише "UNIC VPN". На десној страни екрана кликните на Change adapter options.


Сада кликните десним тастером миша на иконицу поред које пише "UNIC VPN".


У прозору који се појавио, одаберите картицу Security. Подесите вредности на картици као што је приказано на слици и кликните на ОК.


Вратите се на прозор за подешавања за VPN и кликните на иконицу UNIC VPN, а затим на Connect.


Ако је све правилно подешено, "UNIC VPN" ће да буде обележен као Connected.