Учење на даљину

УНИЦ нуди помоћ чланицама Универзитета при реализацији сервиса за учење на даљину. За потребе студијских програма тренутно се користе Moodle, BigBlueButton и Office 365.

УНИЦ активно подржава алате за одржавање наставе на даљину и комуникацију наставник-студенти, и то на студијским групама чије се реализација одвија директно на Универзитету у Крагујевцу.

Типови алата за е-learning

Алати за учење на даљину се грубо могу поделити у три категорије:

  • E-learning платформе,
  • Kонференцијски алати и
  • Aлати за складиштење података.

Алати који се користе за реализацију студијских програма на Универзитету у Крагујевцу наведени су према типовима у наредном делу текста.

E-learning платформе

  • Moodle (Modular Object Oriented Dynamic Learning Environment) представља обједињен скуп алата који омогућава приступ заједничким изворима знања, размену едукативног материјала, као и употребу додатних модула помоћу којих се обезбеђује проширење функционалности.
  • G Suite - је колекција производа као што су Gmail, Drive, Docs, Sheets и Classroom. Овај пакет алата групише све алате за продуктивност и сарадњу у облаку који је Google развио за предузећа, едукативне установе и непрофитне организације. Захтев за отварање налога @uni.kg.ac.rs који хостује Google можете преузети овде.
  • Office 365  - Неограничене поруке и претрага, уграђени аудио и видео позиви за појединце, групе, као и окупљања целог тима. Интегрисано креирање садржаја у реалном времену помоћу Office Online апликација, укључујући уграђени Word, Excel, PowerPoint и OneNote. Интеграција са великим бројем апликација. Компанија Microsoft је обезбедила комплетна упутства на српском језику. Поред тога, дата су и видео упутства са обуке одржане у септембру 2020. како користити О365 за извођење наставе и комуникацију са студентима.

Конференцијски алати

  • BigBlueButton - бесплатан алат отвореног кода за веб-конференције за пословне људе и образовање на даљину. Потребан је само модеран веб прегледач. Овај сервис се такође користи у оквиру Moodle платформе као додатни ресурс који се интегрише у оквиру наставе. Видео туторијале можете погледати на порталу Универзитета.
  • Microsoft Teams – у оквиру Офиса 365 организујте своја предавања по тимовима. Ту су дељени екран, поруке, позиви и састанци које можете снимати и снимак поделити са групом. Комплетна колаборација, размена информација и задатака на једном месту. Доступан је брзи водич кроз овај пакет.

Напомена

Студенти нашег Универзитета долазе из различитих средина различитих техничких могућности. Већина има мобилне телефоне, а неки и лаптоп или PC рачунар, а морамо претпоставити и ограничен приступ Интернету или ограничен проток. Имајући то у виду, трудимо се да, ако је то могуће, током конференције не буду укључене камере, како предавача тако ни осталих учесника. На овај начин се добија на квалитету и стабилности везе и доприноси се мањем општем оптерећењу сервера. Уколико пак постоји потреба да се предаје са укљученом камером, то се ради са минималном резолуцијом како би свим учесницима била омогућена настава максималног квалитета.

Алати за складиштење података

  • Google Drive - Уз универзитетски G Suite налог (@uni.kg.ac.rs) добијате неограничени меморијски простор бесплатно. Меморијски простор користе Google диск, Gmail и Google слике, па можете да чувате фајлове и прилоге из мејлова, као и да правите резервне копије слика и видео-снимака.
  • Onedrive - Предност овог сервиса је што корисник има могућност да синхронизује документа на свим уређајима који су путем интернета повезани са одговарајућим  налогом.

Подршка

За сва питања обратити се служби подршке УНИЦ-а.