УНИЦ VPN

VPN (виртуелна приватна мрежа) технологија омогућава сигурно повезивање корисника који се налази на удаљеној локацији (од куће, из иностранства итд.) са мрежом своје матичне инсититуције коришћењем већ постојеће мрежне инфраструктуре, као што је Интернет. Сви корисници са Универзитета у Крагујевцу који поседују @kg.ac.rs универзитетске налоге могу да користе УНИЦ VPN сервис.

УНИЦ-ов VPN, за разлику од АМРЕС-овог користи другачији протокол, чије је подешавање значајно једноставније. И један и други су довољно безбедни, тако да је избор АМРЕС или УНИЦ VPN-а ствар личне преференце.

На Линукс оперативним системима, довољно је инсталирати пакете network-manager-openconnect* и конектовати се својим уобичајеним @kg.ac.rs креденцијалима. За MS Windows оперативне системе неопходно је инсталирати додатни програм, па пратите упутство које следи. На страни

https://openconnect.github.io/openconnect-gui/

кликните на линк Download.

На следећој страни у листи Assets кликните на прву ставку. У моменту писања овог упутства, то је openconnect-gui-1.5.3-win32.exe.

Снимите понуђени фајл и кликните на њега у дну стране.

Пратите кораке инсталације, као на сликама. Кликните на "Next".

Кликните на "I Agree".

Кликните на "Next".

Кликните на "Next".

Кликните на "Next".

Кликните на "Install".

Кликните на "Finish".

Након последњег корака, унесите параметре за VPN везу: New Profile.

За gateway stavite https://vpn.unic.kg.ac.rs. Кликните на "Save & Connect".

На следећем екрану кликните на "Accurate information".

Затим у два узастопна прозора унесите Username и Password које користите за емаил. Можете користити и целу емаил адресу (petarpetrovic@kg.ac.rs).

Ако сте пратили упутства, успешно сте се повезали на VPN (иконица катанца ће бити зелене боје). Видећете и иконицу у доњем десном углу екрана, поред сата.

Oвим је подешавање и прикључивање реализовано. Како већина наших корисника VPN користи због могућности употребе КОБСОН-а, за ову намену је потребно подесити и прокси сервер у веб прегледнику.