G Suite

G Suite је колекција алата као што су GМail, Drive, Docs, Sheets, Classroom и др. Ова Software as a Service (SaaS) платформа алате за продуктивност и сарадњу у облаку које је Google развио за предузећа, академију и непрофитне организације.

Предности G Suite @uni.kg.ac.rs над "обичним" Google налогом

  • G Suite омогућава прилагођене адресе е-поште за наш универзитетски домен. За разлику од обичног Google налога који користи наставак @gmail.com, када се пријавите за G Suite, адреса ће садржати универзитетски домен и изгледаће као ime.prezime@uni.kg.ac.rs, што даје озбиљнију институционалну ноту.
  • Неограничен простор за складиштење података, за разлику од обичног GMail-a који подржава до 15GB. Не морате бринути о чувању датотека и докумената на рачунару и мобилним уређајима.
  • Уз овај сервис добијате напредну антиспам и антивирус заштиту, јер је сам Google заинтересован за заштиту пре свега сопствених ресурса, а онда и нас као корисника услуга. Ту је и уграђена зaштита од phishing и malware порука. Више о томе можете прочитати овде.
  • Можете придружити друге постојеће е-маил налоге на овај како бисте сву комуникацију обављали са једног места, или га подесити за коришћење у десктоп програму за преглед и слање порука, као што су Windows Mail или Thunderbird.

Овде се можете пријавити на свој налог

Како да се пријавим?

Да бисте користили G Suitе на нашем универзитету, морате послати захтев одобрен и оверен од стране Ваших надређених у институцији. Уколико већ поседујете @kg.ac.rs налог, није неопходно да захтев буде оверен.

Могу ли да имам и @kg.ac.rs i @uni.kg.ac.rs налог?

Да, то је могуће, само је потребно да доставите оверене захтеве.

  • uni.kg.ac.rs је намењен свим запосленимa на Универзитету и нуди велики број функционалности, јер је директно везан за G Suite. Више о приватности и условима коришћења овог сервиса можете прочитати овде.
  • kg.ac.rs је намењен запосленима на Универзитету, као и истраживачима и сарадницима на међународним пројектима. Нуди искључиво e-mail комуникацију, преко сервера који се налази у оквиру УНИЦ-а. Захтев за отварање налога можете попунити овде, а подешавања у најчешћим сценаријима употребе наћићете овде.

Што се тиче приватности послатих и примљених порука на универзитетском домену kg.ac.rs, поруке су апсолутно сигурне за интерну комуникацију, јер је сервер хостован у УНИЦ-у. При комуникацији са спољним адресама, те поруке долазе на различите сервере и у зависности од платформи на којима се налазе, потпадају под услове коришћења тих платформи.

Додатне фукционалности

Иако је већина Google алата бесплатна, G Suite за своје кориснике додаје функције на нивоу организације. Неке од ових функција укључују дељене календаре, неограничено складиште у облаку, аутентификацију у два корака и једноставне алате за миграцију података за пренос података. Алат Google Classroom употпуњује традиционални систем едукације кроз поједностављање и подстицање сарадње.

Са неколико кликова наставници могу да креирају дигиталне допуне својим предавањима, те да деле објаве путем Youtube линкова, задатке помоћу Google Forms‑а, или да прикупљају урађене задатке преко Goodle Docs‑а. Студенти могу да се прикључе предавању с било којег уређаја – рачунара, паметног телефона или таблета.

Подршка

За сва питања обратити се на helpdesk@kg.ac.rs.