E-mail - @kg.ac.rs

Научно-наставно особље, истраживачи и остали запослени у чланицама Универзитета у Крагујевцу могу да отворе корисничке налоге који им омогућавају добијање e-mail адреса и коришћење сервиса електронске поште. Форма адресе је username@kg.ac.rs. УНИЦ поред ове услуге нуди и G Suite услугу (username@uni.kg.ac.rs), па потенцијални корисник треба да размимсли који тип услуге више одговара његовим/њеним потребама.

Како да се пријавим за универзитетски e-mail налог?

Захтев за отварање корисничког налога попуните ОВДЕ и пошаљите на helpdesk@kg.ac.rs.

Подешавања

E-mail сервис је реализован на следећим серверима:

 • pop3.kg.ac.rs - incoming mail сервер (POP3 протокол, порт 110; IMAP протокол, порт 143)
  Захтева аутентификацију, username и password.
 • smtp1.kg.ac.rs - outgoing mail сервер (SMTP протокол, порт 587)
  Захтева аутентификацију, користи исте креденцијале као и incoming mail сервер.
 • webmail.kg.ac.rs - WebMail за приступ и преузимање електронске поште са произвољне локације, коришћењем web browser-a.

Упутство за подешавање Windows Mail и Mozilla Thunderbird клијената можете преузети ОВДЕ. Упутство за подешавање Microsoft Outlook e-mail клијента можете преузети ОВДЕ.

Заштита

Наведени сервери поседују анти-вирус и анти-спам заштиту. УНИЦ обезбеђује заштиту приватности садржаја и учесника електронске поште, одржавање и надгледање рада e-mail сервера, и техничку подршку корисницима e-mail сервиса.

Промена лозинке

Лозинку можете променити путем webmail.kg.ac.rs. Детаљно упутство може се наћи ОВДЕ.

Phishing (пецање)

Наши корисници често добијају лажне e-mail поруке чији је крајњи циљ крађа електронског идентитета корисника. Крађа електронског идентитета (phishing) је један од облика преваре који подразумева скуп активности којима неовлашћени корисници коришћењем лажних порука електронске поште и лажних веб страница покушавају да наведу корисника да открије поверљиве личне податаке као што су корисничко име, лозинка, ПИН кодови, бројеви кредитних картица и др. Мере заштите можете прочитати у посебној секцији.

Коришћење посредством јавног webmail сервиса (GMail, Yahoo, идр.)

Уколико желите Вашу пошту да увезете и учитавате на неком од јавних webmail сервиса, типа GMail, то можете урадити на следећи начин:

 • Док сте логовани на Вашем GMail-у, идите на Settings, затим на Accounts and Import.
 • За додавање налога за учитавање мејлова идите на Check mail from other accounts: Add a mail account.
 • У форми унесите све потребне податке који су исти за Ваш мејл налог, као што је изнад назначено за Icoming mail server.

   
  При томе чекирајте опцију Leave a copy of retrieved message on the server, да Вам GМail не би брисао мејлове са сервера, уколико серверу приступате и са неким мејл клијентом, којим је предвиђено брисање мејлова са сервера по учитавању или након неког временског рока.

  У супротном, уколико не користите неки клијентски софтвер, и прикупљате мејл само преко GMail налога, дечекирајте ову опцију. Самим тим мејл ће бити избрисан са сервера и налазиће се само на Вашем GMail налогу. Ово је потребно због ограничености простора у Вашем мејл налогу на серверу.

 • Исти налог можете користити и за слање поште. Додајте га у секцији Send mail as: (Use GМail to send from your other email addresses) Add another email address.

  Такође у форми користите све податке који су исти за Ваш мејл налог, као што је изнад назначено за Outgoing mail server.

  На налог који сте додали ће ускоро стићи верификациони код. Унесите га у предвиђено поље и тиме је поступак завршен.