AMRES VPN

VPN (виртуелна приватна мрежа) технологија омогућава сигурно повезивање корисника који се налази на удаљеној локацији (код куће, у иностранству итд) са мрежом своје матичне инсититуције коришћењем већ постојеће мрежне инфраструктуре, као што је Интернет. Сви корисници са Универзитета у Крагујевцу који поседују @kg.ac.rs универзитетске налоге и омогућен им је сервис EDUROAM, могу да користе АМРЕС-ов VPN сервис. За проверу активираности и евентуалну активацију АМРЕС-ових сервиса обратите се мејлом на helpdesk@kg.ac.rs.

У наставку се налази сажето упутство за кориснике МS Windows оперативних система, које се ослања на АМРЕС-ово званично упутство https://www.amres.ac.rs/cp/krajnji-korisnici/vpn. Корисници Linux система могу да искористе ово упутство, а корисници Mac-a могу да испрате кораке приказане овде.

За подешавање АМРЕС VPN софтвера на Windows оперативном систему преузмите званични АМРЕС VPN клијент са адресе https://www.amres.ac.rs/dokumenti/krajnji-korisnici/vpn/amres_vpn.zip.

Фајл amres_vpn.zip који сте преузели са www.amres.ac.rs отпакујте тако што десним кликом означите овај фајл и изаберете Extract All..., као на слици испод.

У прозору који се отворио, одаберите C:\Program Files као локацију на коју ће се сместити отпаковани АМРЕС VPN клијент. Кликните на дугме Extract.

Фолдер C:\Program Files\AMRES VPN ће изгледати овако:

Отворите фолдер C:\Program Files\AMRES VPN, означите десним кликом иконицу AMRES VPN.exe и из падајућег менија одаберите Send To, а затим Desktop (create shortcut).

Основни екран (Desktop) ће изгледати овако:


Преузмите одговарајуће сертификате ca.crt и ta.key са адресе https://www.amres.ac.rs/dokumenti/krajnji-korisnici/vpn/client_cert_key.zip.

Фајл client_cert_key.zip који сте преузели отпакујте тако што десним кликом означите овај фајл и изаберете Extract files..., као на слици испод.

У прозору који се отворио, одаберите C:\Program Files\AMRES VPN\data\config\ као локацију на коју ће се сместити отпаковани сертификати. Кликните на дугме Extract.

Ако се појави упозорење The destination has 2 files with the same names одаберите Replace the files in the destination.

Овим је завршена инсталација АМРЕС VPN клијента и на десктоп-у вашег рачунара можете да кликнете на иконицу AMRES VPN - Shortcut.

Када желите да приступите АМРЕС VPN-у потребно је урадити дупли клик на иконицу AMRES VPN - Shortcut на вашем десктопу да покренете процес повезивања. Након тога, појавиће се прозор у који треба да унесете Ваше корисничко име и лозинку за приступ АМРЕС VPN сервису. Корисничко име је у форми korisničko_ime@domen_vaše_institucije (на пример: petar.petrovic@kg.ac.rs). Кориснички подаци (корисничко име и лозинка) који се овде користе су исти као и ваш е-mail налог!

Уколико сте се успешно повезали, појавиће се иконица са наранџастим затвореним катанцем у доњем десном углу таскбар-а.

ВАЖНА НАПОМЕНА: Уколико иконица у таскбар-у има сиви отворен катанац, значи да се нисте успешно повезали на АМРЕС VPN сервис.

Уколико се нисте успешно повезали на АМРЕС VPN, у таскбар-у ће се налазити иконица са отвореним сивим катанцем . Да бисте се поново повезали на АМРЕС VPN, десним тастером миша кликните на ову иконицу, и из падајућег менија кликните на опцију Connect, као на слици испод.

Након успостављања VPN тунела са АМРЕС мрежом, а уколико желите да користите КоБСОН сервисе, неопходно је конфигурисати и прокси сервер. Кликните на Windows лого у доњем левом углу екрана.

Сада кликните на Network & Internet.

На следећем екрану одаберите последњу опцију са леве стране Proxy.

Сада сте на месту за подешавање proxy сервера. У секцији Manual proxy setup одаберите ставку Use a proxy server. За Addrеss упишите proxy.kg.ac.rs, а за Port 8080. Кликните на Save. Правилна подешавања proxy сервера изгледају као на слици испод.

Након што завршите АМРЕС VPN сесију, прокси треба да деактивирате избором Off у ставци Use proxy server.